Saltvannssystemer har oversvømmet markedet som et alternativ eller naturlig måte å rense badet på. Men er det virkelig bedre? La oss ta en nærmere titt på saltsystemer, slik at du kan ta den beste beslutningen nå du skal kjøpe et massasjebad.

Historie

Saltvannsbassenganlegg ble utviklet rundt 1980. Ved å bruke elektrolyse for å omdanne salt (natriumklorid eller natriumbromid) til klor eller bromin, det er i de elektrostatisk ladede platene eller elektroder som omdanner natrium til et rensemiddel. Sagt på en annen måte, et saltgenereringssystem skaper kjemikalier for å rense vannet. Rensesystemer for svømmebasseng er en løsning for personer som sliter med å administrere klordosering og andre kjemiske tilsetningsstoffer. Selv om saltgenereringssystemer kan fungere for bassenger, er det ikke nødvendigvis egnet for massajsebad.

Forskjellen på et massasjebad og et digert svømmebasseng er stor, la oss se litt på dette.

  1. Massasjebad er mye mindre enn et basseng, vanligvis innholder et massasjebad fra 900 – 1700 liter vann.
  2. Massasjebad har veldig varmt vann, opp til 40 °c .
  3. Et massasjebad er tildekket, det tillater ikke kjemikalier å lufte ut. Det er heller ingen UV stråling fra sollys som når vannet.
  4. Et massasjebad har metallkomponenter som , varmeelementer og dysehoder som vil korrodere.
  5. Et massasjebad har flere mennesker på et begrenset område og mindre vann; noe som betyr raskere forbruk av rensemidler.
  6. Et massasjebad kan ikke tolerere kalsiumoppbygging som kan være et biprodukt av natrium.

Alle disse forskjellene er viktige. En mindre mengde vann krever mindre mengder av noen rensemidler. Så vedlikehold av basseng og massasjebadet er ikke den samme utfordringen. De fleste massasjebad i dag er utstyrt med ozongeneratorer, noe som kan bety enda mindre bruk av klor eller bromin til rensing. Når du legger til en mineralpatron , har du en perfekt kombinasjon som skaper mykt, oppvarmet og sanitært vann. Men hvis du i stedet bruker et saltsystem i dette høyere temperaturmiljøet og legger til brukere, er det mulig at noen typer generatorer kanskje ikke produserer nok kjemikalier for å rense seg riktig. Noen produsenter av saltsystemer innrømmer selv at du må legge til ekstra rensemidler for å opprettholde vannet riktig. Samtidig vil generatoren fortsette å gå og desinfiseres uten at noen bruker badet med lokket på i en periode, dette kan føre til overproduksjon av rensemidler. Over kloring kan føre til at kjemiske gasser fanger seg under lokket og korroderer eksponerte metaller. Det må legges stor vekt på å balansere vannet riktig hvis du har et  saltsystem installert.

Når metallkomponenter som varmeelementer og andre metall komponenter blir utsatt for høye natriumdoser (enten natriumbromid eller natriumklorid), kan det også forekomme korrosjon. Spør bare noen som bor i nærheten av havet om rustproblemer med metaller, eller områder der motorveier er «saltet». Salt vil angripe og bryte ned metaller, forårsaker rust og korrosjon hvis den blir utsatt for metall. I tillegg er kalsiumoppbygging et biprodukt av saltgenereringssystemer. Kalsium resulterer i harde vannflater og belegg på interne spa-komponenter.

Garranti eller overdosering?

Selv om saltvannsystemet er ettermontert eller kom med badet ferdigmontert, er det best å sjekke med produsentene hva som vil og ikke vil bli dekket under garantien. Noen produsenter vil nekte garanti pga et ettermontert apparat av en annen produsent. Ofte vil  skaden bli sett på som et «kjemisk overgrep» på grunn av overkloring og kalsiumoppbygging. Dette kan resultere i kostbare reparasjons regninger. Når salt legges til vannet, blir det ikke umiddelbart omdannet eller elektrolysert til klor, det blir værende i vannet.

Vedlikeholdsfritt?

For noe som er ment for å gjøre det enklere å rense et massasjebad, virker det på oss som at du ikke sparer så mye tid. For å holde saltsystemets elektrostatisk ladede plater fri for rusk krever at det skylles i en mild syreløsning; platene eller elektrodene er ikke selvrensende. Vedlikeholdsplaner foreslår at du rengjør elektrodene eller platene i en mild syreoppløsning hver 90 dag. Du må da vanligvis fjerne elektrodene fra en elektrisk komponent i massasjebadet og rense dem i en bestemt tid slik at kalsiumoppbyggingen blir oppløst, dette kan da  ikke betraktes som et «vedlikeholdsfritt» system

Utprøvd og vellfungerende

Med over tre tiår med erfaring i massasjebad og varmtvanns vedlikehold, forblir vi overbevist om at det beste alternativet for et riktig sanitært massasjebad er det som har bestått testen av tid; mindre kontrollerte doser av bromin eller klor, en ozongenerator, og kanskje mineraler for å myke opp vannet. Det bør være alt du trenger for et tryggt sanitært vann og lang levetid for ditt massasjebad.

Teknologien er flott, når den fungerer som annonsert. Og vi undersøker og tester alternativene der ute for å se om vi kan anbefale dem. Men selv om fler hevder at saltsystemer er «naturlige», «kjemiske frie» og «vedlikeholdsfrie» er ikke dette akkurat en korrekt beskrivelse … men det høres bra ut. Saltsystemteknologi produserer kjemikalier, krever vedlikehold, kan ha uventet innvirkning på komponenter og reduserer levetiden på badet.

Mange high-end massasjebad er tilgjengelig med selvdispenserende vannbehandlingssystemer, designet spesefikt for å redusere dosen med kjemikalier til riktig nivå.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *